Niveau schiet omhoog

Niveau schiet omhoog

‘Niveau schiet omhoog’

Tafeltennis Academie biedt talenten extra kansen

AMERSFOORT | De tafeltennisballetjes vliegen je om de oren. Een gekletter van jewelste. Welkom op de eerste officiële training van de Stichting Tafeltennis Academie Amersfoort (STTAA). Verdeeld over twee groepen werkten dertig geselecteerde talenten zich maandagavond onder lei- ding van trainer Juliet van Veen in het zweet. BART KUIJPERS

De STTAA is een samenwerkings- verband tussen het Amersfoortse Over ’t Net en TTV Hoogland. De doelen van de STTAA zijn tweeledig: het niveau van de tafeltennissende jeugd uit de regio Amersfoort naar een hoger plan tillen en het promo- ten van de sport in de regio. Het be- stuur van de STTAA bestaat uit een vertegenwoordiger van Over ’t Net, Lucien Peek (voorzitter), een vertegenwoordiger van Hoogland, Eric Capello (bestuurslid) en een neutrale secretaris/penningmeester, Thijs van Veen.

Trainster Juliet van Veen geeft talent Nick Lockhorst aanwijzigingen. FOTO RODNEY KERSTEN
De training in Sportcomplex De Neng in Hoogland stond maandag in het teken van tafeltennisvastheid en het combineren van slagen. Naast dat er hard werd getraind, was er ook ruimte voor een geintje. De 18-jarige Nick Lorist speelt in het eerste jeugdteam van TTV Hoog- land en is één van de talenten van de academie. In de hoek van de gymzaal is hij aan het touwtje sprin- gen om zijn conditie op de vijzelen. Tenminste, hij doet een poging. ,,Het lijkt wel of er een olifant aan het springen is,” werpt één van zijn teammaten hem toe.
,,Nee, lichtvoetig ben ik niet,” zegt de bezweette Lorist na afloop van de training lachend. Na zes jaar voet- ballen wilde Lorist wel eens wat anders proberen. Zijn passie voor tafeltennis begon zoals bij zoveel tafeltennissers op de camping. ,,Ik tafel- tennis nu ongeveer 2,5 jaar. Op de camping speel ik echter niet meer. Om frustraties te voorkomen. Door de wind en de slechte tafels bak ik er dan vaak niks van.”
Lorist is blij met de oprichting van de tafeltennisacademie. ,,Ik vind het goed dat de talenten van TTV Hoogland en Over ’t Net zijn samen- gevoegd. Hierdoor trainen we op een hoger niveau, waardoor ieder- een beter wordt.”
Na afloop van de training vertelt de bevlogen Van Veen vol enthousiasme over haar verwachtingen en de doelstellingen. ,,Van de talenten verwacht ik optimale inzet en de bereidheid samen met de trainers te werken aan het verbeteren van het spel. Hierbij staan de conditie, de techniek en het tactisch inzicht centraal.”
Tijdens de training loopt Van Veen rustig langs de zeven tafeltennistafels en geeft haar pupillen ad- vies. ,,Goed zo Nick, met je bovenlichaam bewegen.”
Tot 2008 speelde de veteranen- kampioen in de eredivisie. TTV Hilversum was de laatste club waar- voor ze actief was. Tegenwoordig staat ze hoofdzakelijk als trainer achter de tafeltennistafel. Haar werk als intern begeleider en remedial teacher op basisschool ‘De Marke’ in Amersfoort heeft veel overeenkomsten met het trainers- vak. ,,Ik coach leerlingen die extra begeleiding nodig hebben. Als trainer heb ik ook een coachende rol. Hoe ga je bijvoorbeeld om met winst en verlies?”
Op dit moment spelen de twee jeugdteams van Over ’t Net en TTV Hoogland in de eerste klasse. ,,Bin- nen één jaar willen we minimaal één van die twee teams op een landelijk niveau hebben. Door als verenigingen samen te werken bereik je veel meer. In plaats van een vergadering met twee of drie trainers, zitten we nu met zes trainers bij el- kaar. Daar leren we veel van. Als we stappen blijven maken en de sport blijven promoten, dan schiet het niveau in de regio omhoog.”